Download
Factsheet Overige oliën
Zonnebloemolie
Zonnebloemolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de 'pitten' van de zonnebloem (Helianthus annuus).
Het is een heldere, goudgele olie met een zachte smaak, die een zeer brede toepassing kent. Zonnebloemolie olie bevat veel onverzadigde vetzuren en is goed bestand tegen hitte. Hierdoor is het een geschikte grondstof voor bijvoorbeeld frituurvetten. Ook in cosmetica wordt zonnebloemolie toegepast. De teelt van zonnebloemen vindt met name plaats in Rusland en binnen de Europese Unie met name in Frankrijk en Spanje. Het klimaat en ook de genetische eigenschappen hebben een grote invloed op de variatie in het vetzuurprofiel.



